Детско утро под надслов „Румцайс и Манка”

Днес от 10.00 часа в Читалнята на Детски отдел се проведе Детско утро под надслов „Румцайс и Манка” по случай 2 април - Международен ден на детската книга и 105 г. от рождението на Вацлав Чтвъртек (роден 04.04.1911г.)
Участници в тържеството бяха Регионална библиотека „Д. Талев” – Детски отдел, децата от ІV „Б” група „Сърчица” при ЦДГ №12 „Алени макове” и техните майки и баби.
Библиотекар от отдела разказа на децата за 2 април – Международния ден на детската книга. Учителките споделиха с децата от детската градина какво знаят за писателя Вацлав Чтвъртек и за най-популярната му книга „Румцайс”.
Децата от групата декламираха стихотворения, пословици и гатанки, посветени на книгата. Майки и баби на децата прочетоха щафетно откъса „Как Румцайс даде на Манка слънчево пръстенче” от книгата „Румцайс”. Госпожа Емилия Цекова проведе кратка викторина за децата за героите от книгата.
Журналистка от Радио „Дарик” проведе интервю с децата за любимите им приказни герои.
Малчуганите оцветиха рисунки с герои от книжката – Румцайс, Манка, Циписек и др. С детските рисунки бе оформена изложба във фоайето на библиотеката.
От библиотеката връчиха грамота да отличното представяне на децата на тържеството, посветено на Международния ден на детската книга.