От 1 юли всички пратките извън ЕС вече ще се облагат с ДДС

Нови правила за онлайн покупките от чужбина

Досега дребните онлайн поръчки от Китай или САЩ на стойност под 30 лв. идваха в България до адрес на получателя, без да се изисква митническа обработка и без да се дължи ДДС върху тях, от 1 юли това няма да е възможно. Причината - влизат в сила нови правила за електронната търговия в целия ЕС, по силата на които всички търговски стоки, внасяни в страни от съюза, трябва да бъдат обложени с ДДС. За тях ще се изисква и попълване на митническа декларация.

Това може да оскъпи някои пратки, но пък не е задължително получаването им да е по-сложно. Особено ако са на стойност до 150 евро. Причината е, че ЕК въвежда специални опростени режими за събиране на ДДС при внос на пратки до тази сума. Както и опростена митническа декларация за тях.

Онлайн платформите или онлайн търговците ще могат да събират дължимия ДДС за стоки с произход трети страни (САЩ, Китай, Великобритания) още в момента на поръчката. За целта те трябва да са регистрирани за използване на IOSS (обслужване на едно гише при внос - виж карето надолу). На този етап регистрацията по IOSS не е задължителна, затова и преди да направи поръчка, всеки трябва да се информира предварително дали онлайн търговецът е регистриран и какви са условията му за доставка.

Платформите, които използват IOSS, начисляват косвения данък в размера, в който се дължи за съответната държава (стандартната ставка за България с изключение на книги и детски храни е 20%). Имайте предвид, че ДДС се дължи не само върху покупната стойност на стоката, но и върху тази на доставката. От митниците дават конкретен пример: Купувач - физическо лице от България, пазарува от регистриран по IOSS онлайн търговец от трета страна (например САЩ Китай и др.) и заплаща ДДС в размер на 20% на онлайн търговеца/платформата за онлайн търговия. Стоката се доставя до адреса на получателя, като в общия случай той не дължи допълнителни такси, извън предварително обявените от търговеца. Впоследствие търговецът превежда дължимия ДДС към данъчните органи на съответната държава, в която ще се потребява стоката. Все още не е ясно дали за тази услуга онлайн платформите ще събират такса от потребителите, или пък тя ще е за сметка на търговеца.

Ако търговецът, от който купувате стока, не използва IOSS обаче, трябва да се подаде митническа декларация и да се плати дължимият ДДС. За пратки на стойност до 150 евро (които не са акцизни стоки и не са забранени за внос) се въвежда специална митническа декларация с намален набор от данни, по колона Н7. Тя може да се попълни и подаде онлайн лично от получателя или пък да се упълномощи доставчикът или куриерът, ако предлагат такава услуга. Което в повечето случаи означава и допълнителна такса, но и спестени нерви и време.

"Български пощи" например, с които най-често идват доставките от китайската платформа Ali Express, са обявили на сайта си, че предлагат митническо представителство. За стоки на стойност до 150 евро, които не са акцизни, те предлагат да попълнят и подадат декларация с намален набор от данни и да заплатят възникналите задължения за ДДС за стоките в пратката. Цената за тази услуга е 3.90 лв. и се заплаща заедно с дължимия данък при получаване на пратката, посочват от "Български пощи". Ако пратката е с по-висока стойност или е акцизна, се подава друг тип декларация, съответно и цените за обработката са по-високи.

Източник