Детски празник под надслов  „Нощ на книгите за Хари Потър" в Регионална библиотека

Нощта на книгите за Хари Потър по традиция е събитие, което се отбелязва в цял свят от 2015г. в първия четвъртък на месец февруари по инициатива на британското издателство Bloomsbury. Тази година вълшебната дата е 6 февруари.

Общата идея на Нощта на книгите за Хари Потър е да даде повод за среща и споделяне на увлечението на младите читатели към невероятните истории на Дж. К. Роулинг, да предаде ентусиазма им и страстта към четенето на техни връстници и приятели, чрез забавление и положителни емоции да привлече нови читатели към библиотеки, книжарници, читалища.

На 25 февруари в Читалнята на Детски отдел се проведе Детски празник под надслов „Нощ на книгите за Хари Потър – „ТРИМАГИЧЕСКИ ТУРНИР“.

Участници в тържеството  бяха Регионална библиотека „Д. Талев” – Методичен отдел и Детски отдел, както  и  ученици от ІІІ „а“ клас на ІІ ОУ „Димитър Благоев“ с ръководител г-жа Ива Петрова.

За тържеството децата  бяха  с магически  костюми – шапки, вълшебни пръчки и др.

В залата оформихме четири къта за домовете на училище „Хогуортс“ – „Грифиндор“, „Хафълпаф“, „Слидерин“ и „Рейвънклоу“. Разпределителната церемония бе проведена предварително в класната стая на децата.

Г-жа Ива Петрова представи на децата: Двайсет любопитни факта за романите от поредицата за Хари Потър – „Знаете ли че…?“ и информация за Тримагическия турнир. Хлапетата разказаха от какви материали са изработени магическите пръчки на Хари Потър, Седриг Дигъри, Фльор Делакор и Виктор Крум.

Направихме си детско ателие, в което се организираха различни магьоснически игри. Децата разучиха и изпяха с тяхна мелодия песента на училище „Хогуортс“.  Хлапетата получиха домашна да си оцветят гербовете на домовете „Грифиндор“, „Хафълпаф“, „Слидерин“ и „Рейвънклоу“.. Учениците разказаха какво най-много им харесва от магическия свят на Хари Потър.

Организирахме си и Тримагически турнир.  В първия кръг децата  по домове решиха Тримагическата игрословица. Във втория кръг учениците  по отбори отговориха на въпросите от Тримагическата викторина, на въпроси от „Чия е репликата“ и др. В третия кръг третокласниците изрисуваха чудовища на балони.

Жури на турнира бяха седем преподаватели от ІІ ОУ „Димитър Благоев“. Турнирът бе оспорван. Победител с най-много точки бе отборът на „Слидерин“. Отборът победител получи книга от поредицата за Хари Потър.

На финала на празника учениците получиха сертификати за участие в Тримагическия турнир.