Възстановяват театралния фестивал в Благоевград

Първото му издание е през 1988-ма година. Основният организатор е Драматичният театър „Никола Вапцаров“.

През годините тук са гостували най-добрите български театри и са представяли най-гледаните театрални спектакли. Идеята е да се възстанови фестивалът. Най-вероятно през есента, като основен организатор ще бъде отново драматичният театър, със съдействието на община Благоевград и на Министерството на културата.

Това бе съобщено на пресконференция в общината от кмета Илко Стоянов, от директора на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ Силвия Домозетска, както и от директорите на драматичния театър Маргарита Мачева и на директора на Камерна опера Благоевград Лина Ангелова. 

 „За да имаме театрален фестивал трябва да имаме съдействието на театъра.  Изключително разчитаме и на Министерството на културата, защото, когато институциите си взаимодействат това винаги води до добри крайни резултати.  Ние все още нямаме завършен продукт, но работим в тази посока и вярвам, че ще зарадваме хората и те ще се насладят на един наистина качествен фестивал“, каза кметът Стоянов. 

Подробности около идеята разкри и Маргарита Мачева, директор на ДТ „Никола Вапцаров“. „За мен е изключително важно да продължим една традиция, която не се е провеждала с години, а именно Фестивал на театъра, който се ражда през 1988. В него са участвали едни от най-емблематичните театри на България, както и актьори от съседни страни. Нашата амбиция е да възстановим традицията да участват едни от най-добрите спектакли, които са създадени на държавни, общински и независими сцени в страната, като сме се насочили и към съседни държави, които да поканим. Със сигурност трябва да има паралелни събития и дискусии, да има театрални критици, които да коментират след постановките, за да имаме един истински фестивал, а не просто едно гостуване на театри. Целта на фестивала е той да радва зрителите от Благоевград, чрез артистите от цялата страна, а не да работи за артистите, използвайки средствата на гражданите на Благоевград.“, допълни Мачева.

"Факт е, че Община Благоевград имаше желанието да възроди фестивала "Тара-ра-бумбия", но стечението на някои обстоятелства го възпрепятстваха." - коментира Силвия Домозетска, директор "Култура, спорт, туризъм".